SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

nie jedzenie

  • Jedzenie mięsa bezsprzecznie powiązano z występowaniem raka, podobnie jak picie alkoholu i palenie tytoniu. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) już od dawna ostrzega, że mięso jest rakotwórcze (strona z czynnikami wywołującymi raka). W II kategorii sklasyfikowano mięso czerwone, a w I każde mięso wysokoprzetworzone, niezależnie od jego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1001 Data: 2022-02-12 17:47:07
  • Zdrowe odżywianie — przyjemność czy kara?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Z pewnością zdarzyły Ci się takie sytuacje, kiedy wybrałeś się ze znajomymi do restauracji na pierwsze lub drugie śniadanie i oglądając bogate i kuszące menu, miałeś poczucie, że toczysz walkę sam ze sobą. Z jednej strony smaczne i fikuśne dania np. gofry z bitą śmietaną i czekoladą albo solidna porcja chrupiącego bekonu, a z drugiej myśli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 519 Data: 2024-05-23 09:15:15
  • Czy sól wpływa na apetyt?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] zobaczysz oszałamiający wybór słonych chipsów, paluszków posypanych solą, solonych orzeszków itp. Zwróciłeś uwagę, że gdy zaczynasz chrupać, to ciężko ci przestać? To nie przypadek.Badania naukowe pokazują, że produkty bogate w sól mogą stymulować twój apetyt i przez to zjadasz dużo więcej. Teraz już wiesz z czego wynika to, że tak łatwo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1484 Data: 2018-12-14 09:18:26
  • [...] dźwięk czkawki. Niestety zdarzają się osoby bardzo podatne, a czkawka bywa dla nich prawdziwą zmorą. Jak zapobiegać czkawce po zjedzeniu kolejnego posiłku Istnieje kilka sposobów, aby faktycznie zapobiec czkawce po jedzeniu: zjedz swój posiłek powoli nie mów podczas jedzenia staraj się nie połykać powietrza podczas żucia unikaj [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6939 Data: 2021-05-19 07:58:09
  • Czy osoby ciężko nabierające masy w ogóle istnieją? Niektórzy twierdzą, iż takich ludzi nie ma wcale lub w populacji jest ich bardzo niewielu, a brak efektów wynika z błędów dietetycznych i treningowych, a nie z określonych uwarunkowań genetycznych. Więc problem nie leży w tym, iż ktoś ciężko nabiera masy, tylko ma problem z przybraniem na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4737 Data: 2021-07-14 13:51:10
  • Trening niskointensywny przebiega, jak sama nazwa wskazuje, przy względnie niskim tętnie roboczym. Niestety nie ma ścisłej definicji. Na potrzeby naszych rozważań przyjmijmy, iż jest to 60%-75% tętna maksymalnego. Dla zdrowego, młodego mężczyzny tętno maksymalne w czasie pracy może wynosić ponad 200 uderzeń na minutę. 75% z 200 uderzeń daje nam [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2771 Data: 2021-07-25 13:28:33
  • Amerykanka Lauren Findley (30 l.) już od najmłodszych lat kochała sport. Gdy poszła na studia zaczęła imprezować, spożywać śmieciowe jedzenie i pić alkohol. Po jakimś czasie niezdrowego stylu życia stała się niezadowolona ze swojej sylwetki i postawiła sobie za cel uzyskanie świetnej formy. Po ukończeniu college'u Lauren zaczęła śledzić modelki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1318 Data: 2021-08-08 22:07:24
  • Brak ściśle określonego celu sprawia, iż dryfujesz w przypadkowych kierunkach. Niektóre osoby osiągają w ten sposób pewne rezultaty, ale to wcale nie znaczy, że wiedzą, co robią. W skrócie przejdźmy do najczęściej spotykanych kwestii. Ustalenie celu (np. „masa” czy „redukcja”) jest pierwszym krokiem, następnie dopasowujesz do niego dietę oraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1781 Data: 2021-12-08 12:39:39
  • Które mięso bardziej syci? Jakie mięso jeść na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Niedawno natrafiłem na dość interesujące badanie naukowe dotyczące sytości poszczególnych rodzajów mięs. Często spotyka się twierdzenia, iż ryby nie sycą, a wielu kulturystów wiąże jedzenie tego rodzaju mięsa ze ścisłą dietą w okresie przedstartowym. Według mnie ma znaczenie całkowita zawartość makroskładników w diecie, ciężko jest też rozpatrywać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1279 Data: 2022-10-11 12:32:08
  • Cukrzyca to jedna z tych chorób, która coraz to częściej dotyka naszej populacji. Występuje bez względu na płeć. Niestety, jesteśmy poniekąd odpowiedzialni za jej wystąpienie. Złe wybory dietetyczne, nałogi czy brak aktywności fizycznej to przyczyny zachorowań na cukrzycę. Występuje ona również genetycznie. Jak widać, jest wiele symptomów, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10234 Data: 2018-01-17 11:15:05
  • Trener personalny ze sporą nadwagą, który mówi ci, że musisz schudnąć, jest trochę jak lekarz, który radzi rzucić palenie, udając się na przerwę na papierosa. Tak też pomyśleli podopieczni Kemuela White, osobistego trenera z Ohio, który stracił klientów i musiał zmienić pracę ze względu na swoją wagę. Dlaczego przytył? Przyrost masy ciała wynikał [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2009 Data: 2018-09-25 19:37:21
  • Wszyscy słyszeliśmy o niebezpieczeństwach płynących z diety opartej na fast foodach. Przez wysoką zawartość soli, wiele zbędnych dla nas dodatków i rafinowane węglowodany, żywność ta nie sprzyja ani naszej sylwetce ani zdrowiu metabolicznemu. Nie trzeba badań, aby powiązać wzrost masy ciała, obniżenie poziomu zdrowego cholesterolu czy też [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9797 Data: 2019-02-27 08:15:51
  • Częstym usprawiedliwieniem zaniechania jakiejkolwiek aktywności fizycznej jest brak czasu. Jednak analizując możliwości czasowe "zapracowanego osobnika" okazuje się, że w jego tygodniowym planie pracy, bez problemu znajdziemy minimum 2-4 godziny wolne, które powinny dać już pewne rezultaty treningowe. Jednak, zanim do tego dojdzie, konieczne jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9969 Data: 2019-05-27 08:56:42
  • Czy chleb powoduje cukrzycę? Po co chloruje się mąkę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wiemy, iż nadmierna podaż energii jest skorelowana z występowaniem otyłości, cukrzycy typu II, oporności insulinowej, wielu rodzajów raka i chorób układu krążenia. Nie ma aż takiego znaczenia, czy będą to węglowodany (w tym chleb, makarony, kasze) czy tłuszcze (masło, margaryny, oleje, tłuszcze utwardzone, w tym trans). Podsumowanie Nic nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3270 Data: 2021-01-02 09:38:14
  • Czy tyjemy przez innych? Czy w towarzystwie jemy więcej?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czy zdarzyło Ci się kiedykolwiek złapać na tym, że nie byłeś/aś wcale głodny, ale zdecydowałeś/aś się zjeść posiłek lub przekąskę tylko dlatego, że sięgnęła po nią osoba, z którą spędzałeś czas? Okazuje się, że działa w nas mechanizm nieświadomego naśladowania żywieniowego naszych towarzyszy. O czym dowiesz się czytając ten artykuł? A co, jeśli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 712 Data: 2023-12-19 10:08:57
  • Czy zdarzyło Ci się kiedyś zjeść całkiem przyzwoity posiłek i czuć się po nim tak, jakbyś nic nie zjadł? Co sprawia, że nie czujesz się najedzony? Brak uczucia sytości... czy przyczyną mogą być zaburzenia związane z leptyną? Co ciekawe, intuicyjnie zwykle wtedy sięgamy po potrawy tłuste i słodkie, gdyż czujemy, że dadzą nam poczucie komfortu. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17389 Data: 2018-07-21 07:54:38
  • Jeśli istnieje jeden czynnik w życiu, nad którym nie mamy pełnej kontroli, to jest to z pewnością stres. Bez wątpienia stres wywiera negatywny wpływ na zdrowie. Badania wiążą stres emocjonalny z problemami zdrowotnymi, takimi jak nadciśnienie czy zespół jelita drażliwego. Istnieją również przesłanki, by uważać, że stres zwiększa ryzyko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5681 Data: 2018-10-26 12:06:12
  • Wzdęcia są jednym z elementów procesu, w jaki Twoje ciało pozbywa się nadmiaru gazów jelitowych. Drugi sposób to odbijanie. Gazy jelitowe pochodzą: po pierwsze z powietrza połykanego podczas spożywania posiłków lub mówienia, a po drugie, z fermentacji resztek pokarmowych zachodzącej w jelitach pod wpływem bakterii. Co warto zapamiętać i jak tę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17076 Data: 2020-05-15 07:49:40
  • 3 powody odstającego, wydętego brzucha 

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    Wygląd brzucha uzależniony jest głównie od ilości tkanki tłuszczowej zgromadzonej w naszym ciele. Im więcej mamy na sobie tłuszczu, tym brzuch jest bardziej miękki i wygląda mało estetycznie. Jednak czasem, pomimo niskiego poziomu otłuszczenia, brzuch nadal wygląda słabo i jest odstający.  Rozstęp mięśni prostych brzucha Rozstęp mięśni brzucha [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8371 Data: 2020-09-01 18:07:30
  • [...] winowajcę okrzyknięto tam azotyn sodu.  https://www.youtube.com/watch?v=nX1KUPZC3Ck Film: „Mięsne lobby”. Według Francuzów informacje o szkodliwości E250 są ukrywane i niedostępne, a naukowcy publikujący dane na ten temat są dyskredytowani. Cóż, bez trudu znalazłem setki badań, których wyniki sugerują, że azotyn sodu jest niebezpieczny dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3849 Data: 2021-08-03 13:53:31